sobota 5. června 2010

Chytrá energie



První číslo Zpravodaje Chytré energie přináší několik zajímavých článků.

Studie PricewaterhouseCoopers představuje detailní plán pokrytí spotřeby energie v Evropě a v severní Africe z obnovitelných zdrojů. Studie navrhuje, kde a jaké zdroje lze využít, popisuje potřebnou reformu elektrických sítí včetně posílení přenosových kapacit. Odhaduje, kolik bude projekt stát a jak by jej bylo možné financovat. PricewaterhouseCoopers navrhují konkrétní změny v evropské legislativě, společné plánování výstavby a využití přenosových kapacit v EU. Podrobnosti uvádí článek PricewaterhouseCoopers plánuje Evropu stoprocentně na obnovitelné zdroje.

Nová vláda ve Velké Británii připravuje rozsáhlé investice do Smart Grids. Zateplování domů plánuje podpořit půjčkami, které domácnosti budou splácet z ušetřených peněz za energii. Podrobnosti uvádí článek Británie: Konkrétní plán opatření.

Ekonomice výstavby jaderných elektráren se věnuje studie citovaná v článku Citigroup pochybuje o britském atomu. Studie upozorňuje na mnohonásobné prodražování výstaveb jaderných elektráren. Toto riziko nová britská vláda odmítá nést a do Smart Grids se počítá pouze s jadernými elektrárnami plně financovanými jedině bez státních dotací. Podle Daily Telegraph nikde na světě bez rozsáhlých státních dotací ještě žádná jaderná elektrárna nebyla postavena.

Žádné komentáře:

Okomentovat