neděle 18. července 2010

Klimatická věda očištěna


Britská vyšetřovací komise s konečnou platností očistila klimatology z University of East Anglia, kteří byli nařčeni z falšování výsledků. Kolem vědců se loni rozpoutala aféra Hackergate, když někdo na webu publikoval tisíce jejich e-mailů. Komisaři vedeni vysokým úředníkem britské vlády, sirem Muirem Russellem, prověřovali veškeré sporné e-maily. Zpráva konstatuje, že o důkladnosti a poctivosti práce vědců z CRU, klimatologického oddělení univerzity, není pochyb. Šetření potvrdilo, že žádné ze čtyř obvinění se nezakládá na pravdě. Sunday Times se na svých stránkách členům IPCC oficiálně omluvily. Podrobnosti uvádí článek Zpravodaje Chytré energie.

Princ Charles varuje před ignorováním výsledků výzkumu změny klimatu. Změny prostředí v důsledku zvýšení průměrné teploty o 4 stupně Celsia ukazuje interaktivní mapa připravená ministerstvem zahraničí Velké Británie vytvořená pomocí Google Earth.

Měření v ČR ukazují zvýšení počtu dnů s teplotami nad 30 stupňů Celsia z 8 na 14 a počtu dnů s teplotami nad 25 stupňů Celsia ze 45 na 58 v letech 1991-2010 oproti letům 1961-1990.   

Pavel Poc popisuje obtížnost změny chování společnosti vedoucí k ochraně klimatu z psychologického hlediska. V rozhovoru pro Ekolist Pavel Poc uvádí snahy v rámci Evropské unie vedoucí k ochraně biodiverzity. Pavel Poc je jediným biologem mezi českými europoslanci a přírodě a životnímu prostředí se věnuje i v Evropském parlamentu.


Zdroje: Zpravodaj Chytré energie, Ekolist, iDnes, Novinky.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat