neděle 18. července 2010

Ostrovní systémy v Číně, větrné elektrárny, ekonomika zdrojů energie


V roce 2009 Čína investovala do obnovitelných zdrojů energie 35 miliard dolarů. To je 2x více než ve stejném roce investovaly USA. Mnoho větrných elektráren dnes funguje v takzvaném ostrovním provozu. Na řadě míst to znamená, že se vůbec poprvé připojí na elektrickou soustavu.

Sympatický směr rozvoje v Číně stále, bohužel, doprovází porušování lidských práv a policejní režim v Tibetu.

V roce 2009 bylo v USA prodáno 9800 malých větrných elektrárem s výkonem do 100 KW. Větrná energetika v USA vytváří 85 000 pracovních míst. Loni větrné turbíny zásobovaly elektřinou celkem 2,4 milionu domácností.

Studie konzorcia pod vedením společnosti McKinsey ukazuje, že 80% snížení evropských emisí skleníkových plynů v roce 2050 je technicky proveditelné a ekonomicky výhodné. Přechod na efektivní čisté zdroje přináší růst nových pracovních míst. Jejich počet převyšuje postupné utlumování obstarožních fosilních odvětví. Evropa může snížit emise skleníkových plynů o 80 % a srazit účty za energii o 330 miliard eur ročně.

Profesor Stephen Thomas uvádí, že cena západních jaderných reaktorů, tedy EPR a AP-1000, se pohybuje kolem 5000 euro na kilowatt. Pět reaktorů EPR o výkonu 1600 MW by tedy stálo 40 miliard eur a pět reaktorů AP-1000 s výkonem po 1200 MW by přišlo na 30 miliard eur. V těchto částkách nejsou započítány úroky z bankovních úvěrů. Za posledních deset let vzrostly odhadované náklady na nové jaderné elektrárny v dolarech na šestinásobek. V zájmu velkých energetických firem je prosadit velké projekty s využitím komplikovaných technologií, které může postavit jen několik společností. Konkurence případných nových hráčů je velmi nepravděpodobná. Naopak s většinou technologií úspor energie a obnovitelných zdrojů mohou pracovat i malé a střední firmy, což otevírá trh s elektřinou dalším podnikům.


Zdroje: Chytrá energie, BBC

Žádné komentáře:

Okomentovat